image description

ARTISANALE CHOCOLATERIE

Stripe

Chocolade is een uiterst speciaal natuurlijk product: niet alleen “gezond” maar ook en vooral om te genieten.

Chocolade wordt gemaakt van cacao dat wordt gewonnen uit cacaobonen, de pit van de vrucht van de cacaoboom. Vele mensen vinden chocolade lekker smaken. Die prettige ervaring bij het eten van chocolade komt doordat het smeltpunt van de cacaoboter (een belangrijk bestanddeel van chocolade) iets lager ligt dan de lichaamstemperatuur, waardoor het in de mond smelt.

Chocolade is een voedingsmiddel dat beperkte hoeveelheden theobromine, cafeïne en tryptofaan bevat, stoffen die een effect op de hersenen kunnen hebben. Vanwege de aanwezigheid van deze stoffen is het populaire idee ontstaan dat chocolade een stimulerend effect op de hersenen zou hebben en bovendien lichtjes verslavend zou zijn (....vooral omdat het toch zo verdomd lekker is).

Is chocolade gezond? Het staat vast dat het een gunstige uitwerking heeft op de bloeddruk en de bloedvaten dankzij de antioxidanten (flavonoïden) in cacao. Men ging daarom na of er ook een gunstige uitwerking zou zijn ten aanzien van het overlijden aan hart- en vaatziekten, en dat blijkt inderdaad het geval te zijn. Hiervoor is nodig dat men per dag 4 gram cacao binnenkrijgt. Hoe hoger het cacaoghalte, hoe zwarter de chocolade, hoe gezonder. Opgepast, melkchocolade bevat, naast melk (verzaadigde vetzuren), het meeste suiker, zwarte chocolade het minst en is dan ook het meest “lijn-vriendelijk”!

De Azteken, die aan de oorsprong lagen van chocolade, geloofden in de kracht ervan als afrodisiacum. Feit is dat chocolade altijd verbonden is geweest en gebleven met “genot”. Het geven van chocolade wordt nog immer aanzien als een geschenk van liefde!

designed by  image description
Artisanale chocolaterie te Aalst